SSDA-STRUMEDIA-FeaturedImage

SSDA 2018: Project Of The Year, Jaguar Land Rover Engine Manufacturing Centre

Jaguar Land Rover’s new Engine Manufacturing Centre achieved a BREEAM ‘Excellent’ rating. Which comprises of 165,000m2 of production space, offices, social support areas and a community educational centre making it an exemplar of modern sustainable manufacturing.

As the SSDA awards celebrate their 50th year of recognising the best of what the UK steel construction industry can achieve, we celebrate that 77% of the projects feature STRUMIS customers. In this post we will be celebrating Severfield’s involvement in the Jaguar Land Rover Engine Manufacturing Centre project.

SSDA2018 Jag Land Rover

Photo © Simon Kennedy

 

Jaguar Land Rover Engine Manufacturing Centre

Architect: Arup

Structural Engineer: Arup

Steelwork Contractor: Severfield

Main Contractor: Interserve Construction Ltd

Client: Jaguar Land Rover

Innovation, collaboration and the well being of people at the facility are said to have shaped the success of this building.

The simple layout of Jaguar Land Rover’s Engine Manufacturing Centre is said to have been derived from optimum operational adjacencies. It was designed for flexibility, providing both an efficient process flow and giving staff easy access to support facilities.

Naturally-lit machine and assembly halls are flanked by supporting office and ancillary buildings. This approach optimised production performance and blurred the boundaries between production and offices through visual transparency.

The steel design comprises braced steel frames, with grids set by the bay sizes of the production areas below. Concept studies explored grid size with the client and compared the option of a portal solution, however the braced frames were considered the cheapest option.

“The steel frame design provided both a flexible structural system and an ordering device from which the façade elements were structured. The steel structure also enabled the light infused machine and assembly halls to be realised,” says Arup Senior Architect Sean Macintosh.

“The system was critical to the fast track delivery of the project and to realising the sustainability goals for the project. The steel frame forms an armature for the saw tooth roof that supports the extensive PV arrays, provides the framing for the roof light, providing natural ventilation to the office, and forms a bridge, joining sections of the master plan above an ecological corridor that runs across the site. These innovations were made possible by utilising the most appropriate and efficient structural solution in steel.”

To read the full article visit the NSC website https://bit.ly/2P4pUEq

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *